Back to top

Playlist Nederlandse Hiphop


  1. Censuur Osdorp Posse
  2. Spraakwater Extince
  3. Cocktail Postmen
  4. Tjappies en mammies Opgezwolle
  5. Zomervibe Ali B
  6. De formule De Jeugd van Tegenwoordig
  7. Peace without the rest Kyteman & Paradox
  8. Alisha Fresku
  9. Hemel valt Typhoon [NL]
  10. Drank en drugs Lil' Kleine & Ronnie Flex
  11. Allemaal om geld Hef
  12. Officieel Broederliefde
  13. Boing boing Lauwtje & Famke Louise & Poke
  14. Bad September Ray Fuego
read more
Nederlandse hiphop is razend populair. Het genre is definitief uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse popmuziek. In de beginperiode, halverwege de jaren 80, worden nog vooral de Engelstalige voorbeelden gekopieerd. Begin jaren 90 laten Osdorp Posse en Extince de mogelijkheden van rap in de moerstaal horen. Vanaf dat moment maakt vooral de Nederlandstalige hiphop (of nederhop) een enorme ontwikkeling door. Zowel Engelstalige hiphop als de Nederlandse variant worden heel populair. Van imitatie van buitenlandse sterren is dan geen sprake meer. Met de komst van online streaming muziek groeit hiphop uit tot een van de meest populaire muziekgenres in Nederland.

Voor een deel van deze playlist werd gebruik gemaakt van het boek ‘Smoelwerk, de Ontwikkeling van Hiphop in Nederland 1999-2009’. Zie ook www.hiphopinjesmoel.com

CensuurOsdorp Posse
Osdorp Posse verricht in de jaren negentig baanbrekend werk voor de Nederlandstalige hiphop. Het viertal uit de Amsterdamse wijk Osdorp behoort tot de eersten die zich met succes wagen aan rap in de eigen taal en inspireert daarmee talloze jongeren om zelf een microfoon te pakken. Constante factoren zijn de moeizame relatie met de media, de afkeer van commercie en de keiharde live-shows.

SpraakwaterExtince
De Brabantse rapper Extince wordt gezien als de grondlegger en grootmeester van serieuze Nederlandstalige hiphop. Hij is de eerste die een hit scoort met een Nederlandstalig hiphopnummer (Spraakwater). Zijn funky flow, mooie woordspelingen en nonchalante houding vallen in goede aarde. Daarnaast houden op plaat uitgevochten ruzies met de vaderlandse hiphopelite (Osdorp Posse, Brainpower) hem in het nieuws.

CocktailPostmen
The Anonymous Mis is de drijvende kracht achter de Rotterdamse formatie Postmen. De frisse mix van hiphop en reggae van de groep maakt een onuitwisbare indruk op de Nederlandse popliefhebber, die hiphop uit eigen land tot dan toe nauwelijks serieus neemt. Single Cocktail (1998) wordt een grote hit, de Doe Maar-cover De Bom (1999) scoort zelfs nog beter. Als in 2006 de band wegens teruglopend succes uit elkaar valt, gaat Mis verder onder de naam Postman.

Tjappies En MammiesOpgezwolle
Het oosten van het land speelt jarenlang nauwelijks een rol op het gebied van hiphop. Hoe anders wordt dit aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Het Overijsselse Opgezwolle groeit in een mum van tijd uit tot de meest geprezen hiphop-act van Nederland, met een rauw en compromisloos geluid. In 2001 halen ze de finale van de Grote prijs en in 2003 komt hun debuutalbum Vloeistof uit. Samen met de Rotterdamse formatie DuvelDuvel brengt het trio in 2004 de cd Opgeduveld uit. Na de onverwachte breuk in 2009 gaan rappers Sticks en Rico door als Fakkelbrigade.

ZomervibeAli B
De uit Almere afkomstige Ali Bouali, alias Ali B, weet razendsnel uit te groeien tot de bekendste poprapper van Nederland. Eenmaal gearriveerd blijkt hij lak te hebben aan de ongeschreven codes van de hiphopwereld door zich te concentreren op theater- en televisieoptredens. Hoewel zijn cabaret- en tv-programma’s een muzikaal element bevatten wordt Ali B meer en meer een personality die geen hiphop nodig heeft om Bekende Nederlander te zijn.

De FormuleDe Jeugd van Tegenwoordig
Het kwartet De Jeugd Van Tegenwoordig (rappers Willie Wartaal, Vieze Fur, P. Fabergé en producer Bas Bron) scoort vanuit het niets een gigantische hit met Watskeburt?! (2005). Nederland is in de ban van de vreemde en geniale woordkunsten drie rappers, waarbij Bas Bron de beats voorziet. Dat ze meer zijn dan eendagsvliegen bewijzen ze in de jaren hierna. Succesvolle albums als De Lachende Derde (2010) en Ja Natúúrlijk! (2013) laten een mix van vette electro en Nederhop horen. In 2012 wint de groep de Popprijs

Peace Without The RestKyteman & Paradox
Trompettist Colin ‘Kyteman’ Benders doet ervaring op bij Relax en rockband Voicst. Hij werkt drie jaar aan zijn debuutalbum The Hermit Sessions, dat hij vervolgens met een 11-koppig hiphoporkest naar het podium vertaalt. Muziekcritici zijn laaiend enthousiast over het strak geregisseerde project dat in 2009 de Popprijs binnensleept. Hierna waaiert Benders uit naar diverse zijprojecten. Zijn studio Kytopia waarin tientallen artiesten opnemen, wordt een begrip.

AlishaFresku
Sommige mensen zien hem graag als de vuilbekkende Antiliaan Gino Pietermaai, maar de hiphopfan weet dat achter de grote zonnebril de Eindhovense rapper Fresku schuilgaat. In tegenstelling tot zijn alter ego en veel andere Nederlandse rappers laat Fresku zich vaak van zijn kwetsbare en kunstzinnige kant zien. Het album Maskerade (2012) is een bijna vijf kwartier durend meesterwerk dat hiphopclichés belachelijk maakt en verslag doet van Fresku’s persoonlijke vreugde en verdriet.

Hemel ValtTyphoon
Glenn de Randamie alias Typhoon is afkomstig uit de Zwolse scene rondom Opgezwolle en Fakkelbrigade. Na het winnen van de Grote Prijs in 2004 en zijn goed ontvangen debuutalbum Tussen Licht En Lucht (2007), duurt het lang voordat we meer van hem horen. Samen met de bekende jazzformatie New Cool Collective treedt hij veel op en maakt hij de ep Chocolade (2009). Pas in 2014 keert hij terug op het albumfront met zijn alom bejubelde tweede plaat Lobi Da Basi.

Drank En DrugsLil’ Kleine & Ronnie Flex
Een groep opkomende rappers en beatmakers maakte begin 2015 op Schiermonnikoog in tien dagen een gelegenheidsalbum. De resultaten waren verbluffend: miljoenen streams op YouTube en Spotify, diverse radiohits en als klap op de vuurpijl de Popprijs 2016. Het nummer dat binnen een kwartier als een grapje ontstond (Drank & Drugs) werd de grootste hit. Bandleden Ronnie Flex en Lil' Kleine werden in de jaren hierna de succesvolste rappers van Nederland.

Allemaal Om GeldHef Fresku is het lievelingetje van journalisten, Ronnie Flex scoort de grote hits, maar niemand kan Hef wat maken. De rapper uit Hoogvliet is ongeveinsd en zijn humor is gortdroog. Zoals hij praat, zo rapt hij. En dat gaat meestal over geld verdienen. Het onderwerp is al 100 keer herkauwd in de hiphop, maar bij hem weet je dat het geen grootspraak is. Hef komt nog altijd veel in de achterstandsbuurten. Hij weet wat er speelt en heeft alles al meegemaakt.

OfficieelBroederliefde
De rapcrew Broederliefde uit Rotterdam scoort in 2016 flink met de plaat Hard Work Pays Off 2. Wekenlang staat het vijftal bovenaan de Album Top 100. Daar houdt het succes niet op. Ook op de diverse streaming platforms stromen de hits binnen. Een jaar later haalde de track Officieel de nummer 1-positie in de Single Top 100. Broederliefde is in eerste instantie vooral populair onder jongeren, maar weet dankzij optredens op tv en festivals een breder publiek te trekken.

Boing BoingLauwtje, Famke Louise & Poke
Shannon Sarijoen, beter bekend als Lauwtje, wordt in Rotterdam geboren, maar verhuist naar verschillende kleine steden. Daar kan zij niet altijd zichzelf zijn. Later begint Sarijoen zichzelf te uiten via muziek. Op de middelbare school gaat ze drummen in een brassband en komt ze in aanraking met hiphop. Zij neemt haar bijnaam Lauwtje aan als artiestennaam. In 2019 brengt ze haar debuutalbum Lauws uit. Daarop werkt ze samen met grote namen als Josylvio en Famke Louise. Het album komt binnen op nummer 10 in de Album top 100.

Bad SeptemberRay Fuego
De eigenzinnige rapper Rayvel Pieternella gaat maar al te graag tegen de gevestigde orde in. Met de multidisciplinaire groep SMIB maakt hij samen met andere artiesten hiphop, r&b, maar ook kleding en film. Ray Fuego is door zijn bijzondere verschijning en non-conformistische aanpak al snel uitgegroeid tot een cultfiguur binnen de hiphopwereld en laat zich niet in een hokje stoppen. Hij vergelijkt hiphop met punk, vanwege de doe-het-zelf mentaliteit. In 2018 komt zijn debuutalbum Zwart uit, waar hij zijn tomeloze energie op laat botvieren.

Samenstelling: Jasper van Quekelberghe en Ingmar Vroomen
Graphic Design: Studio La Ronda, foto van Judith de Rond