Back to top

Curiosa: De neusfluit

De meeste van de muziek in onze collectie is opgenomen met welbekende instrumenten als de piano, gitaar en viool, maar sommige instrumenten zijn een stuk minder bekend zoals de neusfluit uit de Polynesische archipel Tonga.

Fluiten zijn er in alle soorten en maten. Van de bescheiden blokfluit tot de gedistingeerde dwarsfluit. De panfluit uit de Andes is natuurlijk welbekend en uit India komt de bansuri. Turkije kent de ney, een fluit gemaakt van riet. Al die fluiten worden door de fluitist bespeeld met de mond, maar een uitzondering vormt de neusfluit uit Tonga die de bespeler aan zijn reukorgaan zet.

De inwoners van Tonga noemen de fluit zelf 'fangufangu'. Het exotische instrument werd in 1978 voor het eerst opgenomen door de Engelse musicoloog-avonturier David Fanshawe die in dat jaar langs alle kleine eilandrepublieken van de Stille Zuidzee trok om daar de lokale volks- en kerkmuziek op te nemen.

Op Tonga nam hij Ve'ehala op, de meester op het instrument. Ve'ehala mocht de fangufangu zelfs bespelen voor de Britse koningin Elizabeth II toen zij in 1953 Tonga bezocht. Het lied is een ode aan de pijlstormvogel, die veel voorkomt in Tonga.

Hoe klinkt de neusfluit dan? Zo:

Ve'ehala - Fangufangu nose flute

De gehele expeditie van David Fanshawe is terug te horen op deze cd. Een cd met daarop fragmenten van 42 verschillende fluiten van over de gehele wereld vindt u hier.

(PdK)