Back to top

Het beste van Leonard Cohen

De op 7 november 2016 overleden zanger Leonard Cohen heeft een schat aan muziek achtergelaten. De Canadees schreef diverse klassieke liedjes over universele thema’s als geloof, liefde en de dood. Altijd voorzien van sterke melodieën en een eigentijdse productie. Muziekweb leidt u langs zijn sterkste nummers.

Leonard Norman Cohen werd in 1934 geboren in Montreal. Hij kwam uit een bekende joodse familie en werd ook religieus opgevoed. Als kind en jongvolwassene zag hij zichzelf helemaal niet als muzikaal. Het duurde jaren voordat hij met plezier een podium opstapte. Hij was geen rasartiest, maar een laatbloeier. Het schrijven van teksten deed hij altijd al, zingen kwam pas later.

Cohen debuteerde op 33-jarige leeftijd met Songs Of Leonard Cohen (1967). Vlak daarvoor was hij naar de Verenigde Staten verhuisd. Hij liet niet alleen Canada achter, maar ook zijn moeizame carrière als dichter. Het bleek een juiste keuze. Toen hij zijn dichtregels op muziek zette, bleek hij ook een gave voor sterke melodieën te hebben. En nog belangrijker: hij kon eindelijk een goede boterham verdienen. In zijn eerste periode als singer/songwriter maakte Cohen faam met romantische luisterliedjes als Suzanne, So Long Marianne en Bird On A Wire.

Leonard Cohen – Suzanne
Leonard Cohen – So long Marianne

De singer/songwriter had vooral succes met zijn albums, met name in Engeland. Hoewel hij weinig echte hits scoorde, bleef hij in de jaren 70 en 80 populair. Dat was ook te danken aan de vele artiesten die zijn werk coverden en wél de hitlijsten haalden. Net zoals zijn collega Bob Dylan wist hij op deze manier het grote publiek te bereiken. Het meest gecoverde liedje van Cohen is ongetwijfeld Hallelujah uit 1984. Grappig genoeg was Dylan in 1988 een van de eersten. Later volgden John Cale, Jeff Buckley en een lange lijst van kandidaten van talentenshows als The X-Factor. Zelfs André van Duin nam een parodie van het lied op. In totaal werd het lied door ongeveer 200 verschillende artiesten opgenomen.

Leonard Cohen – Hallelujah
Jeff Buckley - Hallelujah

Door bij de tijd te blijven, oogstte Cohen veel lof onder critici en collega’s. Op I’m Your Man (1988), een van zijn bekendste albums, omarmde hij het geluid van de jaren 80. Zijn diepzinnige teksten, zijn brommende stem en de engelachtige gospelkoortjes kregen nu gezelschap van keyboards en drumcomputers. De moderne aanpak werkte fantastisch.

Leonard Cohen – First we take Manhattan

Na het succesvolle album The Future (1992) bleef het lange tijd stil. Cohen verdiepte zich in het zenboeddhisme en trok zich terug. Als hij wat van zich liet horen was het meestal gelijk weer raak. Zoals op de sterke albums Ten New Songs (2001) en Dear Heather (2004).

Leonard Cohen – In my secret life

Aan zijn kluizenaarschap kwam een einde toen Cohen in financiële moeilijkheden kwam. Hij bleek opgelicht door zijn manager en moest weer gaan touren. Het werd een zegetocht. De zeventiger trok meerdere malen door de wereld om grote shows te spelen voor uitzinnige menigtes.

Het inspireerde Cohen om bij thuiskomst weer nieuwe albums op te nemen. De albums Old Ideas (2012) en Popular Problems (2014) volgden en waren een groot succes. De singer/songwriter had altijd al levensbeschouwelijke teksten gezongen, maar die werden door zijn hoge leeftijd steeds geloofwaardiger.

Leonard Cohen – Come healing

Op zijn laatste album You Want It Darker, dat drie weken voor zijn dood uitkwam, nam Cohen afscheid van het leven. Hij wist dat hij ging sterven en omarmde zijn lot. Zo zong hij in het broeierige titelnummer: ‘Hineni, Hineni. I’m ready my Lord’. Een quote uit het Oude Testament, die hij ondersteunde met joods gezang uit de Canadese synagoge die hij zelf bezocht als kind. De cirkel was rond.

Leonard Cohen - You want it darker

(JE)