Back to top

Curiosa pop: De heavy metal umlaut

Een ware metalband zet met een umlaut de puntjes op de i. Of op een andere klinker. Er zijn inmiddels zoveel hardrock- en metalbands met een umlaut in hun naam, dat het geen toeval meer kan zijn. In deze aflevering van curieuze popmomenten de geschiedenis van de ‘heavy metal umlaut’.

De umlaut komt in veel talen voor. In het Duits natuurlijk, maar ook in het Fins, Zweeds, Turks en Hongaars. In het Engels echter niet. Een uitzondering: in de bandnamen van Engelstalige hardrockbands. De bekendste band met ‘rock dots’ in de naam is natuurlijk Motörhead. Gevraagd naar de reden van die umlaut in de bandnaam antwoorde frontman Lemmy Kilmister: “Too make it look meaner. More German”. Lemmy had zijn leven lang een fascinatie met de Duitse geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Motörhead refereerde ook in haar teksten vaak naar de oorlog, zoals in het nummer Bomber.

Motörhead – Bomber

Motörhead werd in 1975 opgericht. Toch waren ze niet de eerste band met een umlaut in de naam. Die eer komt Blue Öyster Cult toe. De umlaut was een idee van gitarist Sandy Pearlman, omdat “hardrock altijd Wagneriaanse aspecten had”.

Blue Öyster Cult – Stairway to the stars

Toch zijn de redenen voor een umlaut soms minder prozaïsch als Wagner. De bandleden van Mötley Crüe (Engels voor ‘zooitje ongeregeld’) deden naar verluidt hun inspiratie op na het drinken van een blikje Löwenbräu-bier. Toen de groep voor het eerst in Duitsland optrad, verbaasden de Crüe-leden zich erover, dat de bandnaam daar werd uitgesproken als ‘Mutlie Cru’ en niet als ‘Motlie Croe’.

Mötley Crüe – Kickstart my heart

Grappig detail is dat de umlaut de klinker vaak ronder en zachter laat klinken, terwijl de hardrockbands graag het tegenovergestelde willen uitdragen. Het weerhield onder meer Infernäl Mäjesty, Deströyer 666, Queensrÿche, Hüsker Dü, en Maxïmo Park er niet van de puntjes op de klinkers te zetten. Rinôçérôse zocht het echter liever in de dakjes en accenten. Wellicht past dat ook beter bij de pompende dancemuziek van de Franse groep.

Rinôçérôse – Radiocapte

Terug naar de metal, bij uitstek het muziek genre van de overtreffende trap. Zo komen we uit bij Patatje Metal, een bandnaam met een umlaut op de t. Dat er in geen enkele taal een umlaut op de ‘t’ staat, is natuurlijk geen probleem. Patatje Metal specialiseert zich in spelen van hardrockversies van Nederlandstalige liedjes. Voor de titel van hun eerste mini-cd ging de Brabantse groep nog een stap verder. Voor de titel van hun debuutalbum Lik de lølly leende Patatje Metal de ø uit het Noors. En met komisch effect, als je weet dat de ‘ø’ uitgesproken dient te worden als ‘uh’.

Patatje Metal – Ik weet niet hoe

(PdK)